DJI_0019.jpg
       
     
IMG_6241 (1).jpg
       
     
IMG_5821.jpg
       
     
Steps through the orchard
       
     
Forced perspective
       
     
View corridor
       
     
Seating by Frank Gehry
       
     
Foundation planting
       
     
Street-scape
       
     
Parking area
       
     
Soup to nuts
       
     
Courtyard
       
     
Hibernation
       
     
Cabin
       
     
Cabin wall
       
     
Woodland drive
       
     
Backyard
       
     
Porch to land
       
     
Dining terrace
       
     
Home sweet home
       
     
DJI_0019.jpg
       
     
IMG_6241 (1).jpg
       
     
IMG_5821.jpg
       
     
Steps through the orchard
       
     
Steps through the orchard

A guesthouse is connected to the main residence through this tapered set of granite steps. The goal is to combine the language of Modernism with the rural landscape beyond.

Forced perspective
       
     
Forced perspective

Viewed from the other direction, the geometries of the orchard and treads adjust the visual distance between the two buildings.

View corridor
       
     
View corridor

Throughout this project what is seen and what is hidden is carefully choreographed. As you follow along the drive, gaps open in the tree line to reveal distant views, and the buildings appear to rotate.

Seating by Frank Gehry
       
     
Seating by Frank Gehry

The deck configuration conforms to the site-line and view.

Foundation planting
       
     
Foundation planting

Complementing the Modernist architecture, two varieties of grass defined by rigid geometrical beds, complete the entrance.

Street-scape
       
     
Street-scape

Where there once was a drive, three simple rows create a screen to busy Route 11.

Parking area
       
     
Parking area

A view worth the drive.

Soup to nuts
       
     
Soup to nuts

Dry laid ledge-stone retaining walls create the framework for the addition of a screened room, gardens, fire-pit, guesthouse, and hot tub. The plantings in the foreground border the entrance drive.

Courtyard
       
     
Courtyard

Radiant heat warms the parking area, melting the snow. As a result, guests can walk between the two buildings, snow removal is simplified, and the handset stonework can be appreciated year-round.

Hibernation
       
     
Hibernation

The stonework rests, as do the trees. And yet, also like the trees, the stonework seems alive.

Cabin
       
     
Cabin

The plantings in front of this entrance provide a footing for numerous client-sited sculptures.

Cabin wall
       
     
Cabin wall

This retaining wall is designed to complement the tiers of stacked logs beyond and support a kitchen garden.

Woodland drive
       
     
Woodland drive

This roadway was raised in elevation, and its alignment was adjusted with fill generated from a nearby project. The plantings on either side, work to stitch the new construction back into the native woodland.

Backyard
       
     
Backyard

An arbor, walls, plantings, a tub, and stone posts create a transition from the hayfield to the farmhouse.

Porch to land
       
     
Porch to land

A path and drip edge made of the same type of stone complement this enclosed porch with multiple exits.

Dining terrace
       
     
Dining terrace

A grid of blue-stone extends the house's interior out into the landscape. Detailed over time by the client, the geometries provide a structure for found objects and furnishings.

Home sweet home
       
     
Home sweet home