IMG_9064.JPG

Village Greens

Chester, Vermont
Weston, Vermont
Woodstock, Vermont

Overview

Throughout Southern Vermont, many of the villages are organized around public greens. These spaces were set aside to remain green while the villages and were first being developed. and are often still surrounded by commerce, mills, inns, churches, houses and cemeteries. Many of these historic greens have been the scene community development projects through which we’ve aimed to complement ideas from the past, while looking toward the future.

Design Scope

Weston Green

Silt from Tropical Storm Irene filled in the sluice below the historic, old water-wheel of the Weston Mill. We removed debris and gravel and reset stone benches in an area that was difficult to access. 

At the Weston Museum, hand-laid sod covered a complex septic system to satisfy the needs of the nearby Weston Playhouse. Stone posts, found or split on-site, protect the system from traffic and complement this historic setting.  

Over the past several years, Terrigenous has completed numerous projects for the Weston Playhouse, a much loved and well-respected summer stock theater.  We helped ensure that the Playhouse remains safe and vibrant into the future by adding drainage and insulation along the building's foundation on its river-side, rebuilding a dry laid stone wall, adding plantings to welcome theater goers at the building's entrance, and assisting with setting two large concrete tanks to support the fire suppression system.

Chester Green

We designed and constructed a stone ramp to the historic Hearse House located across from the Chester Green at the entrance to Brookside Cemetery. The granite curbing was reclaimed from a 2017 town-wide sidewalk project, and was re-set to reflect the design of the nearby Public Tomb.  Visitors and residents alike now have easy access to the town's newest museum.

Woodstock Green

Owners of one of Woodstock's most historic properties hired Terrigenous to design a landscape master plan to address a home addition.  Adjacent to the Green and across from the Woodstock Inn, privacy concerns were tantamount.  In addition, the design choreographed a balance between necessary site amenities, ease of maintenance, and space for relaxation on a site with limited room and a historically sensitive context.