Overview

The main objective was to coordinate the design with Weston and Sampson Engineering Inc. to develop a working plan that would address the needs of the community, while fulfilling the requirements dictated by the Environmental Protection Agency (EPA) and the State of Vermont in regards to capping the site and protecting the public from contaminants.  The collaborative effort produced a concept that utilized various capping options, which completed the Corrective Action Plan by Weston and Sampson.

Design Scope

Brownfields are land and buildings whose expansion, redevelopment, or reuse may be complicated by the presence or potential presence of hazardous substance, pollutant, or contaminant. Through methods of capping this brownfield, the Saxton’s River Park project could incorporate design ideas inspired by the community.  Based on the historical aspects of the site and the consensus of a few public meetings, it was decided to utilize the spatial footprints of structures that existed in 1885 at the street level, as well as a covered walkway that connected the 1885 Feed Mill with the existing foundation ruins of the historic Saw Mill.  The overall goal of the project was to be sustainable, safe, accessible, educational, recreational, and historically-sensitive.  This design phase concluded with an ‘opinion of probable cost’ which proved to be effective in the next round of grant-funding.